2007-11-05

Nattljus


Nattljus
Gör olja och använd på hudåkommor och vid menstruationsbesvär.

Fotnot

Efamol/Jättenattljusolja
För den hormonella balansen och en hälsosam hud Efamol jättenattljusolja är extra rik på essentiella fettsyror i form av GLA - gammalinolensyra.
Dessa fettsyror är viktiga för den hormonella balansen och för en hälsosam hud. Nu är Efamol ännu mer effektiv! Flera års förädlingsarbete har resulterat i en olja som innehåller en naturligt högre halt av GLA.

Vår kropp behöver essentiella - livsnödvändiga - fettsyror för att fungera optimalt.
Kroppen kan inte bilda dessa fettsyror, utan de måste tillföras via kosten. Eftersom GLA ingår i få födoämnen måste kroppen vanligtvis producera den genom att omvandla den betydligt mer vanliga linolsyran, som till exempel ingår i frön, nötter och vegetabiliska oljor.
Omvandlingen till viktig GLA kan dock störas av en mängd olika faktorer: till exempel stress, rökning och oregelbundna eller dåliga matvanor. Detta leder i sin tur till att produktionen av prostaglandiner påverkas. Prostaglandiner är hormonliknande budbärare som reglerar celltillväxten, reproduktionscykeln och många andra viktiga funktioner i kroppen.

Bibehåller den hormonella balansen
Många kvinnor upplever att deras hormoner åker berg- och dalbana ”dagarna före”. GLA främjar produktionen av prostaglandiner och hjälper på så sätt till att bevara den hormonella balansen. Ett regelbundet tillskott av GLA i form av Efamol är ett naturligt sätt att bibehålla kroppens naturliga hormonbalans.

Unik Rigelolja - 33% mer GLA
Alla jättenattljusoljor är inte lika! Nytt och unikt för Efamol är den patenterade Rigel jättenattljusoljan, med 33% mer gammalinolensyra. Flera års förädlingsarbete har resulterat i en jättenattljusblomma vars frö innehåller en naturligt högre halt GLA. Den rikare oljan medför en lägre dagsdos och därför en mer prisvärd produkt. Rigeloljan har patenterats och används enbart av Efamol.

Nattljusolja
Invärtes bruk: Som kosttillskot (för GLA. Detta är ett förstadium till prostaglandin och stimulerar kroppens egen produktion av prostaglandiner, vilket ger en hormonell effekt som kan minska PMS- och klimakteriebesvär. Taget invärtes har nattljusolja (och den ännu GLA-rikare gurkörtsoljan) gynnsam effekt på atopiskt eksem, ger starkare naglar och kan tillsammans med zinktillskott lindra akne.
Mer akut: Ett par tsk nattljusolja sägs kunna ta bort den värsta baksmällan.
Officiella rekommendationer om dagligt intag av GLA finns inte.
I vitaminterapi anses 70-240 mg GLA vara optimal dagsdos, i tidsbegränsade kurer rekommenderas 240-1.000 mg GLA per dag. Kapslar med 1.000 mg (1 gram, ca 1 ml) nattljusolja brukar innehålla 80 mg GLA.

Giftighet
Kan ge lätta magbesvär och huvudvärk och utlösa anfall av odiagnostiserad epilepsi, en effekt som antas komma av de fleromättade fettsyror som oljan är rik på.

1 kommentar:

Jag och mej själv sa...

Var det inte nattljusolja som var såbra för "bokstavsbarn" att äta för att må bättre