2007-10-31

Humle osv....


Hjärtansfröjd/ Citronmeliss
Är varm och den som äter skrattar gärna då dess värme berör mjälten och därför gläder hjärtat. Den som inte kan sova ska äta örten ideligen, på morgonen och fastande. Hjälper kvinna att bli fruktsam om den sjuds väl i vatten och vätes väl nedan under månadsrening. Mot melankoliskt hjärta och oro, dämpar ångest och depression. Motverkar grått hår och håravfall samt bevarar ungdomen. Stärker även minnet.


Humle
Varit en delikatess att skörda de första späda vårskotten och koka samt använts som bittermedel för ölbryggning. Är aptitretande och har en lätt antibiotisk verkan. Som rogivande och sömngivande kan det göras te på humle tillsammans med ljungblommor samt sötas med honung.

Hästhov
Såväl blommor som blad har använts till te för att lindra hosta, astma och andra sjukdomar med andningsorganen. Krossade friska blad duger som omslag på sår och svullnader samt vid muskel-och nervsmärtor. Dock har invärtes bruk misstänkliggjorts på senare tid.

1 kommentar:

Helena sa...

Godmorgon. Vad full i skratt jag blev när jag såg att du skrivit precis när jag varit in och kikat. Du är vaken tidigt du med. Hoppas du får en bra arbetsdag.
/Helena